Scholastic Bishops (Tudós püspökök)

Scholastic Bishops (Tudós püspökök)

Posted by jhnnsclvn – június 22, 2020

“Nem kancsal apostol,
nem zagyva keletnek elmebetegje”
Zsengi, a nőcsábász

Szerző: Rector

Lassan kibontakozik Zsengellér József drámája és menesztésének valódi oka. Úgy látszik, egyre több kálvinista püspököt kezd marcangolni vénségére a tudásvágy, és amikor végképp kikopik a püspökségből, tudományos pályára szánja fejét. Na persze, nem arról van szó, hogy valódi tudományos kutatásba fognak, hanem arról, hogy amikor már nem választhatók többé püspökké, kinéznek maguknak egy rektori állást egy kálvinista felsőoktatási intézményben. Így tett Bölcskei Gusztáv, amikor már a harmadik püspöki ciklusa is letelt, és erre készül most Szabó István, akinek jövőre telik ki végképp a püspöki becsülete. Szabó püspök sokat tanult elődjétől, Bölcskeitől, nemhiába foglaltatik annak nevében a “bölcs” szó. Ha zsíros politikai karrier nem jön össze, akkor jól jöhet a Károli Református Egyetem rektori széke. Az egyetem rektori széke azonban ritkán üres, és ha foglalt, arra megoldást kell találni. Bölcskei a Fekete Károllyal történt váltással a Putyin-Medvegyev tandem hatalom-átmentési technológiáját követte anno, ez azonban Szabó püspök számára nem járható út, neki nincs kivel váltania egymást. Ezért, bár imponált neki elődje pályaváltó modellje, ő nem Zsengellér Józsefet szeretné a saját püspöki székébe ültetni jövőre, hanem a régi cimborát, Balog Zoltánt. És ha a hely nem üres, de a csere sem jöhet szóba, akkor alkalmas pillanatban meg kell szabadulnia a regnáló rektortól.

Zsengellér József akadálynak bizonyult Szabó püspök nyugdíjas éveire tervezett tudományos pályáján. Elfoglalta azt a helyet, amelyen Szabó püspök még eltenghet-lenghet végleges nyugalomba vonulásáig. Szabó püspök helyet csinált magának, amikor egy komolyan nem vehető ürüggyel felállította Zsengellért a magának szánt rektori székből. Zsengellér ugyanis, mint kiderült, eleget tett az ultimátumnak, püspöki felszólításra szakított barátnőjével és visszament a feleségéhez, aki anyatigrisként állt ki mellette még a megcsalatása alatt is. Mindez azonban nem menthette meg Zsengi rektori pozícióját. Ez a kis félrelépés ugyanis kapóra jött Szabó püspöknek. A keménykedését nem erkölcsi felháborodás motiválta, hanem az önös érdek: kiszemelte magának Zsengi pozícióját.

A jelenleg rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettesből, Czine Ágnesből alighanem sose lesz igazi rektor. Ő csak egy hézagkitöltő epizódfigura a történetben, csak egy szőke nő macsó férfiak trónért vívott harcában.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.