Balog also fired (Balogra lesújtott a hübrisz

Balog also fired (Balogra lesújtott a hübrisz)

Posted by jhnnsclvn – február 16, 2024

Írta: Esze Tamás

Balog Zoltán, a MRE zsinatának lelkészi elnöke mindig is méltatlan volt a beosztására. Ez már kinevezése pillanatában világos volt minden intelligens és tisztességes ember előtt. Balog nevetséges módon hajlongott Orbán és Kövér előtt és ki is nevezték szolgának, azaz miniszternek. EMMI-miniszterként is csak őket szolgálta, a kultúra és az oktatás ügyei hidegen hagyták – na jó, nem is értett hozzájuk kivételes műveletlensége és az empátia (vallásos terminussal “felebaráti szeretet”) teljes hiánya okán.

Balog röhögve vétett a tízparancsolat majd mindegyike ellen, különös örömmel tette csúffá a Ne paráználkodj! parancsolatot. Ezt házasságainak gyalázatos története is mutatja. Első felesége NDK-s volt, akkor szedte össze, amikor segédesztergályosként ott építette a szocializmust. Három gyerekkel tette az utcára az aljas pap, szegény asszonyt az éhhaláltól Iványi Gábor mentette ki, aki könyvtárosi állást kreált neki szerény juttatással. Második felesége az ELTE Anglisztikai Tanszékén működött tantárgymetodikusként. Ettől két gyereke született a kálvinista tenyészcsődörnek. De közben őt is csalta, mint a répát, legutóbb éppen Novákkal, aki a kávéfőző titkárnője volt. Ezt a szennyes viszonyt és Novák ebből húzott hasznát épp ez a blog tárta fel.

Balog ugyanis megdumálta Orbánnal, hogy a ringyója pont alkalmas a nemzet egységének megtestesítésére és a Kálvin téri templomban saját mocskos kezével adott áldást rá. Balogsüti tisztátalan patája és bárgyú tanácsai Novák bukását okozták, előtte persze a parázna páros megünnepelte duplán házasságtörő viszonyát Pápua-Új-Guineában – természetesen közpénzen.

Most meg itt áll Balog lelepleződve – elvégre ő sugallta a nemzet harcsaszájú riherongyának, hogy kegyelmezzen meg a pedofil patkányt mentegető Kónya Endrének. Nekünk meg először is eszünkbe jutnak Pál apostol szavai a Zsidókhoz írott levélből: „Bízzatok vezetőitekben és hallgassatok rájuk, mert ők vigyáznak lelketekre úgy, mint akik erről számot is adnak.” (Zsid. 13, 7-17.)

Másodszor pedig eszünkbe jut Thoma László gazdagréti lelkész 2020. március 29-i beszéde, melyet a rádió is közvetített, a válaszonline.hu pedig teljes terjedelmében közölt. Thoma ebben rámutatott az elbizakodott vezetőket fenyegető hibákra: „jaj annak a vezetőnek, aki olyan uralmat, befolyást, tekintélyt akar építeni magának, ami csak Jézust illeti meg. Ez a hübrisz, a büszkeség, ami a hatalmon levő vezető embernek mindig kísértése”.

Mondhatnánk, Thoma László testvér előre látta Balog főpásztor csúfos bukását, mert tudta, hogy a Magasságos nem tűri el ezt a visekedést. Ahogy a német közmondás is tartja: Hochmut (azaz a hübrisz) kommt vor dem Fall. Thoma a prédikációjában a hübrisz szindróma kilenc jellegzetességét sorolta fel, ezek közül a három legmarkánsabb a következő:

az ilyen vezető

  • a hatalmat a saját megdicsőülése céljából használja,
  • messianisztikus hév és túlfűtöttség jellemzi,
  • senkinek sem tartozik elszámolással.

Thoma felszólított mindenkit, vizsgálják meg vezetőiket, nem estek-e a hübrisz vétkébe. „Ne hagyjátok magatokat félrevezetni – még egy vezető által se. Gondolkozzatok, mérlegeljetek, merjetek kérdéseket feltenni!” Nemcsak a világi hatalom vezetőiről van szó, hanem az egyházakéiról is, hiszen ők sem mentesek az elbizakodottság vétkétől. Thoma László szerint: „Az az ember, gyülekezet, egyház, aki, amely teljesen beilleszkedik, asszimilálódik, mindenben kollaborál, azonosul, beolvad és szimbiózisban van az adott kultúrával, hatalommal, valójában eltávolodik Krisztustól.”

A hübrisz lesújtott a világi hatalmat szervilis módon kiszolgáló, az isteni parancsokat cinikusan semmibe vevő Balogra. De még nem eléggé. Csak a lelkészi elnökséget veszítette el, a talárját még nem. Nem kellene azt is levetetni vele?

Posted in HungarianCalvinistChurchNER és Református Egyház | Címkézve: Balog Zoltán és Novák KatalinBalog Zoltán és Orbán Viktor | Szerkesztés | Leave a Comment »

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.